Κρητική Διατροφή

Κρητική Διατροφή - Μεσογειακή δίαιτα

"Στη διεθνή επιστημονική κοινότητα γίνεται πολλή συζήτηση και αναζητείται ιδανική δίαιτα για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών. Η παραδοσιακή Κρητική διατροφή από αρχαιοτάτων χρόνων φαίνεται να συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά εκείνα που την καθιστούν άριστη, όπως είχε δείξει η μελέτη των 7 χωρών, πού άρχισε το 1960 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Από τη μελέτη αυτή, η οποία περιελάμβανε τη διαχρονική παρακολούθηση μιας ομάδας 700 περίπου ανδρών αγροτικής περιοχής της Κρήτης, φάνηκε ότι ο πληθυσμός αυτός είχε τους λιγότερους θανάτους από έμφραγμα της καρδιάς και τις διάφορες μορφές καρκίνου σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Ο πληθυσμός της Κρήτης ήταν ο μακροβιότερος σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες.
Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι το 1991, που ο Τομέας Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης ανέλαβε την επανεξέταση των ηλικιωμένων κατά το 31ο έτος της μελέτης, οι επιζώντες στην Κρήτη ήταν το 50% περίπου του αρχικού πληθυσμού, ενώ στη Φινλανδία δεν υπήρχαν επιζώντες!
Η άριστη υγεία και μακροζωία των Κρητικών αποδίδεται στην παραδοσιακή διατροφή τους. Η διατροφή αυτή ήταν απλή και περιελάμβανε κυρίως ελαιόλαδο που έδινε το ένα τρίτο περίπου της ημερήσιας ενέργειας σε κάθε άτομο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας προέρχετο από δημητριακά, κυρίως ψωμί, όσπρια, λαχανικά, φρούτα και σπανιότερα σε μικρές ποσότητες από αυγά, τυρί, γάλα, κρέας, ψάρι και λίγο κόκκινο κρασί σε κάθε γεύμα. Η απλή αυτή παραδοσιακή δίαιτα της Κρήτης έχει αλλοιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες κυρίως από τις νεότερες γενιές. Τα αποτελέσματα είναι πολύ δυσάρεστα για την υγεία του πληθυσμού και οι πρόωροι θάνατοι από εμφράγματα και κακοήθη νεοπλάσματα έχουν πάρει επιδημικές διαστάσεις.
η πυραμιδα της μεσογειακης διατροφηςΜε βάση, λοιπόν, τα σημερινά δεδομένα θα συνιστούσαμε την επιστροφή στην παραδοσιακή δίαιτα των Κρητών, με κύρια έμφαση στην περιορισμένη σε ποσότητα και συχνότητα χρήσης κρέατος και άλλων ζωικών προϊόντων. Αντίθετα τα δημητριακά (κυρίως ψωμί), όσπρια, λαχανικά, φρούτα και ελαιόλαδο πρέπει να αποτελούν περισσότερο από το 85% του καθημερινού διαιτολογίου μας...
.... Το ελαιόλαδο, σε αντίθεση με τα σπορέλαια, είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που είναι ανθεκτικά στην οξείδωση και ελαττώνουν την LDL χοληστερόλη χωρίς να επηρεάζουν την HDL χοληστερόλη η οποία προστατεύει από την αθηρoσκλήρωση.....Το ελαιόλαδο περιέχει επιπλέον μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως τοκοφερόλες και υδροξυφαινόλες που προφυλάσσουν τόσο από την αθηροσκλήρωση όσο και (από τις διάφορες μορφές καρκίνου με τη δέσμευση των ελεύθερων τοξικών ριζών. Ενδιαφέρον είναι ότι η σύνθεση του ελαιολάδου σε λιπαρά οξέα είναι παρόμοια με εκείνη του λίπους του μητρικού γάλακτος..."
Αντώνης Καφάτος
Καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής
Πανεπιστημίου Κρήτης
* Απόσπασμα από το βιβλίο Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα των Μαρία & Νίκος Ψιλάκης. Εκδόσεις Καρμάνωρ, ISBN 960-7448-06-0
Πηγή:explorecrete

Τι κάνει τον Μακρύ Γιαλό ξεχωριστό


Μακρύ Γιαλός - Ιστορία
Ο Μακρύ Γιαλός έχει ιστορία που ξεκινά στην αρχαιότητα, στη συνέχεια διακόπτεται και συνεχίζεται από τα τέλη του 20ου αιώνα και μετά. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο Μακρύ Γιαλός κατοικήθηκε την εποχή του Χαλκού, υπήρχε δηλαδή εδώ Μινωικός οικισμός.

Ο Μακρύ Γιαλός στη Μινωική Κρήτη
Οι ανασκαφές του αρχαιολόγου Κώστα Δαβάρα έφεραν στο φώς τα ερείπια μιας πλούσιας μινωικής κατοικίας, μιας μινωικής βίλας. Η βίλα βρίσκεται στη θέση Πλακάκια στο Μακρύ Γιαλό και τοποθετείται στην υστερο-μινωική εποχή.


Το χαρακτηριστικό της είναι τα πολλά δωμάτια και το πλακόστρωτο δάπεδο, ενώ βρέθηκαν και κινητά ευρήματα, όπως πήλινα κανάτια και ειδώλια. Βρέθηκε επίσης και ένας σφραγιδόλιθος που παριστάνει ένα ιερό πλοίο.

Στο πλοίο αυτό υπάρχει ένας βωμός με δέντρο που μοιάζει με κατάρτι. Στην πλώρη του πλοίου υπάρχει μια ιέρεια που φαίνεται να κρατά το ένα της χέρι σηκωμένο ψηλά σαν σε γροθιά. Σύμφωνα με τους μελετητές αυτό είναι και το πιο σημαντικό εύρημα στην περιοχή, γιατί αποκαλύπτει την ύπαρξη ιερών πλοίων την εποχή των Μινωιτών, κάτι που ήταν γνωστό μόνο για την Αίγυπτο.

Ο Μακρύ Γιαλός την εποχή των Ρωμαίων
Ο Μακρύ Γιαλός συνέχισε να κατοικείται την εποχή των Ρωμαίων, όπως αποδεικνύει η Ρωμαϊκή έπαυλη που βρέθηκε στη θέση Κατωβίγλι, κοντά στο λιμάνι.

Η Ρωμαική έπαυλη αποτελείται από πολλά δωμάτια, και έχουν έρθει στο φως ένα ταφικό δωμάτιο, μια υπαίθρια δεξαμενή και ένα μεγάλο λουτρικό συγκρότημα. Στην περιοχή βρέθηκαν και πολλές μαρμάρινες πλάκες που ήταν τοποθετημένες στο δάπεδο και τους τοίχους.

Κατά τους ιστορικούς, το γεγονός ότι δε βρέθηκε κανένα κινητό εύρημα σημαίνει ότι η περιοχή προφανώς θα έπεσε θύμα ληστρικών επιδρομών, προφανώς από πειρατές κατά τους ύστερους Ρωμαικούς και Βυζαντινούς Χρόνους.

Οι επιδρομές των πειρατών ανάγκασαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τον παραλιακό οικισμό και να καταφύγουν στα ορεινά, όπως το χωριό Αγιος Στέφανος. Ο Μακρύ Γιαλός παρέμεινε ουσιαστικά ακατοίκητος για πολλούς αιώνες μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Τα μόνα κτίσματα στην παραλία ήταν οι καλύβες των ψαράδων και μερικές αποθήκες για τα προϊόντα που έφευγαν από εδώ με καίκια.

Ο Μακρύ Γιαλός άρχισε να κατοικείται ξανά μετά το 1950 όταν φτιάχτηκαν οι πρώτοι δρόμοι στην περιοχή. Η όμορφη παραλία του άρχισε να προσελκύει επισκέπτες και πολλοί κάτοικοι των ορεινών χωριών της περιοχής μετακόμισαν στα παράλια για καλύτερη τύχη.

Ο Μακρύγιαλος σήμερα
Οι περιγραφές των ηλικιωμένων ντόπιων που θυμούνται την εποχή που ο Μακρύ Γιαλός ήταν ακόμα ένα ερειπωμένο μέρος, είναι πολύ ενδιαφέρουσες, αφού οι πρώτοι κάτοικοι του Μακρύ Γιαλού αντιμετωπίστηκαν σκωπτικά από εκείνους που παρέμειναν στο χωριό Άγιος Στέφανος, αφού θεωρούσαν τρελούς όσους άφηναν τα εύφορα χωράφια τους για να κατέβουν κοντά στη θάλασσα.

Ο Μακρύ Γιαλός βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες. Οι κάτοικοι του Μακρύ Γιαλού ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, αλλά και τον τουρισμό. Ο Μακρύ Γιαλός φημίζεται για την παραγωγή ελαιολάδου και φρούτων, ενώ οι καλλιέργειες σε θερμοκήπια έχουν αναδείξει τον καποδιστριακό δήμο πρώτο σε γεωργική παραγωγή, στο νότιο Λασίθι. Αν ανεβείτε προς το βουνό που δεσπόζει πάνω από την περιοχή θα δείτε καλλιέργειες και θερμοκήπια – γεμάτος θερμοκήπια είναι και ο κοντινός οικισμός του Γούδουρα, μετά τη Μονή Καψά. Δεν είναι σπάνιο ο ιδιοκτήτης μιας ταβέρνας δίπλα στη θάλασσα να είναι επίσης γεωργός και κτηνοτρόφος, διατηρώντας μεγάλες εκτάσεις γης και θερμοκήπια.

Ο Μακρύ Γιαλός δέχεται τουρίστες από όλη την Ευρώπη, η συντριπτική πλειοψηφία τους όμως είναι Σκανδιναβοί και Γερμανοί, και ακολούθως Βρετανοί, νέοι κυρίως σε ηλικία, οι οποίοι έλκονται από το ήρεμο τοπίο αλλά και την νυχτερινή ζωή τόσο στο Μακρύ Γιαλό όσο και στον Κουτσουρά, ενώ λίγο πιο πέρα βρίσκεται και η Ιεράπετρα, που είναι και το μεγαλύτερο τουριστικό κέντρο της νότιας Κρήτης.

Στον Μακρύγιαλο και στις γύρω περιοχές υπάρχει επίσης έντονο ενδιαφέρον για αγορά γης και σπιτιών από βορειο-Ευρωπαίους, που μετακομίζουν εδώ για τον ήλιο και το ήπιο κλίμα της περιοχής.

Τι κάνει τον Μακρύ Γιαλό ξεχωριστό
Γιατί ο Μακρύ Γιαλός είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός στην Κρήτη; Γιατί οι παραλίες στο Μακρύ Γιαλό είναι όμορφες με καθαρά και ρηχά νερά, καλό φαγητό, αρκετά καλή νυχτερινή ζωή για το μέγεθός του, αλλά και μια πολύ φιλόξενη και χαλαρή ατμόσφαιρα, που κάνει τον επισκέπτη να νιώσει ευχάριστα από την αρχή.

Επίσης όσοι έχουν σκάφος, πρέπει να γνωρίζουν ότι ο Μακρύ Γιαλός διαθέτει ένα όμορφο και γραφικό λιμανάκι, απάνεμο και ασφαλές.

Ο Μακρύ Γιαλός είναι ένα μέρος κατάλληλο τόσο για ζευγάρια όσο και για οικογένειες. Είναι μια περιοχή με ελάχιστα μεγάλα ξενοδοχεία αλλά πολλά ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και στούντιο για τους ταξιδιώτες που θέλουν ησυχία, ηρεμία και μεγαλύτερη ιδιωτικότητα.

Το βράδυ ο παραλιακός δρόμος του Μακρύ Γιαλού συγκεντρώνει το νεαρόκοσμο της περιοχής, που διασκεδάζει στα μπαρ μέχρι το πρωί, ενώ τα πιο ήρεμα ταβερνάκια πάνω στο κύμα – κυρίως στην ανατολική πλευρά της παραλίας – προσφέρονται για πιο οικογενειακές και ήρεμες καταστάσεις.

Το θετικό της περιοχής (Μακρύ Γιαλός και Κουτσουράς) είναι ότι μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και των οικογενειών, που αναγκαστικά αναζητούν πιο οργανωμένες περιοχές, αλλά και των νέων που θέλουν διασκέδαση, θαλάσσια σπορ και δραστηριότητες.

Πώς θα πάτε στο Μακρύ Γιαλό
Ο Μακρύ Γιαλός βρίσκεται 38χλμ νότια από τη Σητεία και 25χλμ ανατολικά από την Ιεράπετρα στα νοτιο-ανατολικά του Νομού Λασιθίου. Δύσκολα ξεχωρίζει κανείς τα σύνορά του με τον Κουτσουρά και την Ανάληψη, δυο παραθαλάσσιους οικισμούς που βρίσκονται δυτικά και ανατολικά του.

Ο δρόμος από την Ιεράπετρα προς το Μακρύ Γιαλό είναι πολύ καλός, με λίγες στροφές, και προσφέρει εξαιρετική θέα στις διάφορες παραλίες και οικισμούς που προσπερνάτε κατευθυνόμενοι προς το Μακρύ Γιαλό.

Αντίθετα, ο δρόμος από τη Σητεία προς το Μακρύ Γιαλό περνάει μέσα από χωριά της ενδοχώρας του νομού Λασιθίου, μια πολύ όμορφη διαδρομή καθώς η περιοχή έχει αρκετό πράσινο.

Μια συμβουλή: Ανοίξτε το παράθυρο σας όταν οδηγείτε από Σητεία προς Μακρύ Γιαλό: ο δρόμος είναι γεμάτος θυμάρι και σφάκες ( το χαρακτηριστικό φυτό του νομού Λασιθίου που ονομάζεται και πικροδάφνη). Η μυρωδιά του αέρα θα σας γοητεύσει, και είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική μυρωδιά της Κρήτης έτσι κι αλλιώς.

Για να πάτε στο Μακρύ Γιαλό από το αεροδρόμιο ή το λιμάνι Ηρακλείου, θα πρέπει να οδηγήσετε προς Αγιο Νικόλαο, μετά προς Ιεράπετρα και από εκεί προς Μακρύ Γιαλό. Η απόσταση είναι 125 χιλιόμετρα και θα χρειαστείτε περίπου 2 ώρες για να φτάσετε.

Αν έρχεστε από Χανιά, ο Μακρύ Γιαλός απέχει 265 χιλιόμετρα, ενώ από το Ρέθυμνο απέχει 205 χιλιόμετρα.

Πηγή:explorecrete
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Γράψε κάτι...οτι θές!

Το καϊκι μας

Fishing & Charter Boat in MakriGialos

Fishing & Charter Boat in MakriGialos
Michalis Augustinakis Mob:6976683166