Spinalonga

 

Spinalonga

Η Spinalonga απέχει  απο το Μακρύ-Γιαλό 75χλμ

Η Spinalonga απέχει  απο το Μακρύ-Γιαλό 75χλμ

 Το νησί Spinalonga (επίσημο όνομα Kalidon) βρίσκεται στο ανατολικό μέρος Κρήτη, κοντά στην πόλη Elounda. Ακούοντας πίσω στη βενετοκρατία, το όνομα Spinalonga είναι Ενετικά, σημαίνοντας το «μακρύ αγκάθι». Η θέση είναι επίσης η ρύθμιση για Βικτώρια Hislop με εμπορική επιτυχία μυθιστόρημα Το νησί και Werner Herzog πειραματική μικρού μήκους ταινία Τελευταίες λέξεις.

     Προέλευση ονόματος

    Σύμφωνα με τα ενετικά έγγραφα, το όνομα του νησιού προήλθε από την ελληνική έκφραση «STIN ELOUNDA (που σημαίνει «σε Elounda»). Οι Βενετοί δεν θα μπορούσαν να καταλάβουν την έκφραση έτσι την εξοικείωσαν χρησιμοποιώντας τη γλώσσα τους, και την κάλεσαν ΡΑΧΗ (αγκάθι) LONGA (πολύ), μια έκφραση που διατηρήθηκε επίσης από τα locals. Οι Βενετοί εμπνεύστηκαν για αυτήν την έκφραση από το όνομα ενός νησιού κοντά στη Βενετία που κλήθηκε με το ίδιο όνομα και που είναι σήμερα το νησί Giudecca.

    Ιστορία

    Ο ενετικός χαρτογράφος Vincenzo Coronelli αναφέρει ότι Spinalonga ήταν όχι πάντα ένα νησί, αλλά συνδέθηκε με την παρακείμενη χερσόνησο Kolokitha. Αναφέρει ότι οι Βενετοί περιορίζουν, το 1526, αυτό το μέρος της χερσονήσου και έτσι δημιούργησαν το νησί. Λόγω της θέσης του το νησί ενισχύθηκε από των πιό στις αρχές ετών, προκειμένου να προστατευθεί προφανώς του entranceway του λιμένα αρχαίου Olous. Το Olous και αναλόγως η ευρύτερη περιοχή ερήμωσε στα μέσα του 7ου αιώνα A.C λόγω των επιδρομών των αραβικών πειρατών στη Μεσόγειο. Το Olous παρέμεινε εγκαταλειμμένο μέχρι τα μέσα του 15$ου αιώνα όταν οι Βενετοί που άρχισαν για να κατασκευάζουν τα αλατισμένος-τηγάνια στα ρηχά και αλμυρά ύδατα του κόλπου. Συνεπώς η περιοχή απόκτησε ένα εμπορικό ενδιαφέρον και σταδιακά αυτό που άρχισαν για να κατοικείται συστηματικά. Αυτό το γεγονός σε σχέση με με την τουρκική απειλή, ιδιαίτερα μετά από το επάγγελμα Κωνσταντινούπολης το 1453, η χρήση της πυρίτιδας για πολεμοχαρείς λόγους και τις συνεχείς πειρατικές επιδρομές ανάγκασε τους Βενετούς για να ενισχύσει το νησί Spinalonga.
    Έτσι το 1578 χρέωσαν το μηχανικό Genese Bressani του προγραμματισμού των οχυρώσεων. Δημιούργησε blockhouses στα υψηλότερα σημεία της βόρειας και νότιας πλευράς καθώς επίσης και ενός δαχτυλιδιού οχυρώσεων κατά μήκος της ακτής του νησιού που κλείνει έξω οποιοδήποτε εχθρικό ξεμπαρκάρισμα. Το 1579 ο στρατηγός Previsor της Κρήτης Λ0ύκα Michiel έβαλε την πέτρα ιδρύματος των οχυρώσεων. Υπάρχουν δύο επιγραφές που αναφέρουν αυτό το γεγονός: ένας στο υπέρθυρο maingate του κάστρου και άλλος στη βάση της έπαλξης στη βόρεια πλευρά του κάστρου. Το 1584 οι Βενετοί που πραγματοποιούν ότι οι παράκτιες οχυρώσεις ήταν εύκολο να κατακτηθούν από τους εχθρούς που επιτίθενται από τους γειτονικούς λόφους, αποφάσισαν να ενισχύσουν την υπεράσπισή τους με την κατασκευή των νέων οχυρώσεων στην κορυφή του λόφου. Κατά συνέπεια η ενετική πυρκαγιά θα πρέπει μεγαλύτερος να ρίξει την απόδοση Spinalonga ένα impregnable φρούριο θάλασσας, ένας από το σημαντικότερο στη λεκάνη της Μεσογείου.
    Μετά από την τουρκική κατοχή της Κρήτης το 1669, μόνο τα φρούρια Gramvousa, Souda και Spinalonga παρέμειναν στα ενετικά χέρια για σχεδόν μισό αιώνα. Πολλοί Χριστιανοί προκειμένου να σωθούν από τη δίωξη βρήκαν το καταφύγιο σε αυτά τα φρούρια. Το 1715 οι Τούρκοι συμφιλιώθηκαν με τους Βενετούς και κατέλαβαν το νησί. Στο τέλος της τουρκικής κατοχής το νησί αποτέλεσε το καταφύγιο πολλών οθωμανικών οικογενειών που φοβισμένος τα χριστιανικά αντίποινα. Μετά από την επανάσταση 1866 άλλων οθωμανικών οικογενειών προήλθε στο νησί από όλη την περιοχή Mirabello. Το 1881 οι 1112 Οθωμανοί διαμόρφωσαν την κοινότητά τους. Αργότερα, το 1903 οι τελευταίοι Τούρκοι εγκατέλειψαν το νησί.

    Το 1579, Βενετοί στηρίχτηκε ένα φρούριο σε Spinalonga πέρα από τις καταστροφές ακρόπολη. Κράτησαν τον έλεγχο του νησιού μέχρι Οθωμανική αυτοκρατορία πήρε την κατοχή από το το 1715.
    Το νησί είναι ξεχωριστό για την ύπαρξη ένα από τελευταίο το ενεργό αποικίες λεπρών στην Ευρώπη, που χρησιμοποιείται κατά αυτόν τον τρόπο από το 1903 έως το 1957. Ο τελευταίος κάτοικος, ένας ιερέας, έφυγε το 1962. Αυτό επρόκειτο να διατηρήσει τη θρησκευτική παράδοση ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας, στην οποία ένα θαμμένο πρόσωπο πρέπει να τιμηθεί την μνήμη 40 ημέρες, 6 μήνες, 1, 3 και 5 έτη μετά από το θάνατό τους. (Οι αποικίες λεπρών που έχουν επιζήσει Spinalonga περιλαμβάνουν Tichilesti στην ανατολική Ρουμανία, Fontilles στην Ισπανία και Talsi στη Λετονία. Από 2002, ένας από λίγους παραμονή lazarettos στην Ευρώπη είναι αυτός μέσα Dubrovnik.[1])
    Υπάρχουν δύο είσοδοι σε Spinalonga, μια που είναι είσοδος λεπρών, μια σήραγγα γνωστή ως πύλη Dante. Αυτό ονομάστηκε έτσι επειδή οι ασθενείς δεν ήξεραν τι επρόκειτο να συμβεί σε τους μόλις έφθασαν. Εντούτοις, μιά φορά στο νησί έλαβαν τα τρόφιμα, το ύδωρ, την ιατρική προσοχή και τις πληρωμές κοινωνικής ασφάλισης. Προηγουμένως, τέτοιες θελκτικότητες ήταν μη διαθέσιμες leprosy της Κρήτης στους ασθενείς, όπως έζησαν συνήθως στις σπηλιές της περιοχής, μακρυά από τον πολιτισμό.

    Spinalonga σήμερα

    Σήμερα, το μη κατειλημμένο νησί είναι ένα από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα στην Κρήτη. Εκτός από την εγκαταλειμμένη αποικία λεπρών και το φρούριο, Spinalonga είναι γνωστό για τις μικρές παραλίες χαλικιών του. Το νησί μπορεί εύκολα να προσεγγιστεί από Elounda και Επιβαρύνσεις Νικόλαος. Οι βάρκες τουριστών αναχωρούν και από τις δύο πόλεις σε καθημερινή βάση. Δεν υπάρχει καμία στέγαση σε Spinalonga, που σημαίνει όλους τους γύρους στο τέλος μόνο μερικές ώρες. Ταξίδια βαρκών από Elounda πάρτε περίπου δεκαπέντε λεπτά αναχωρώντας ταξιδιών Επιβαρύνσεις Νικόλαος μπορέστε να πάρετε προς τα πάνω μιας ώρας.
    Το βιβλίο «νησί καταδικασμένη» από Victor Zorba - ένας τοπικός εμπειρογνώμονας στο νησί - είναι ακόμα στην τυπωμένη ύλη. Αφορά την αληθινή ιστορία της αποικίας λεπρών και, δεδομένου ότι ο συντάκτης που συναντιέται με τον τελευταίο κυβερνήτη της αποικίας, περιέχει πολλές αποκλειστικές φωτογραφίες και ιστορίες του γερμανικού επαγγέλματος.
    Το βιβλίο «το νησί» από Βικτώρια Hislop τίθεται σε Spinalonga και μοιράζεται την πλασματική ιστορία των δεσμών μιας οικογένειας στην αποικία λεπρών.

     Αναφορές

    1. ^ Νησί φλούδας. Ιστορία GNT. Ανακτημένος επάνω 27 Μαρτίου, 2005.
    • Hislop, Βικτώρια (2005). Το νησί. 
    • Zorba, Victor. Το νησί καταδικασμένη. 

    Εξωτερικές συνδέσεις

    Συντεταγμένες: 35°16 ′ 20 ″ Ν 25°44 ′ 55 ″ Ε / 35.27222, 25.74861

    Πηγή:worldlingo

    0 σχόλια:

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Γράψε κάτι...οτι θές!

    Το καϊκι μας

    Fishing & Charter Boat in MakriGialos

    Fishing & Charter Boat in MakriGialos
    Michalis Augustinakis Mob:6976683166