Πώς να φτιάξετε φαγώσιμες ελιές

 Πως φτιάχνονται η φαγώσιμες ελιές της Κρήτη?

Είναι ο ευκολότερος τρόπος για να έχετε σπίτι σας φαγώσιμες ελιές όποτε θέλετε.

 Ποικιλία ελιάς κορωνέικη

Για κάθε πέντε κιλά ελιάς θα χρειαστείτε ένα κιλό αλάτι.Παίρνουμε λοιπόν ένα μικρού μεγέθους πλαστικό βαρέλι ρίχνουμε μέσα τον καρπό που έχουμε
συγκεντρώσει ζυγισμένο, πλυμένο προσεκτικά ώστε να είναι καθαρώς και υγιής. Βάζουμε νερό το οποίο κάλο θα ήταν να το έχουμε βράσει πριν και να το έχουμε αφήσει να κρυώσει. Το νερό θα πρέπει να είναι αρκετό. Για κάθε πέντε κιλά ελιές που έχουμε ζυγίσει θα ρίξουμε μέσα ένα κιλό αλάτι.

Της σφραγίζουμε καλά με το καπάκι του βαρελιού και το αφήνουμε σε ένα μέρος απείραχτο. Μετά από ένα μήνα το ανοίγουμε παίρνουμε μια μικρή ποσότητα ελιές της ξεπλένουμε και δοκιμάζουμε αν το αποτέλεσμα δεν μας ικανοποιεί της σφραγίζουμε και της αφήνουμε για λίγο καιρό ακόμα.

Καλή επιτυχία.

ΆΛΛΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΕΛΙΑΣ
ΤΣΑΚΙΣΤΕΣ
Μαζεύουμε τις ελιές οι οποίες πρέπει να είναι πράσινες και μεγάλες. Τις σπάμε λίγο με ένα πετραδάκι. Τις βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό. Κάθε μέρα πρέπει να αλλάζουμε το νερό και να βάζουμε καθαρό. Τις αφήνουμε περίπου δέκα με δεκαπέντε μέρες. Ύστερα τις δοκιμάζουμε και αν είναι γλυκές τους αφαιρούμε το νερό. Τις βάζουμε σε βάζα με νερό και λίγο αλάτι με λεμόνι. Οι ελιές αυτές κρατάνε μέσα στα βάζα και ένα χρόνο.
ΣΤΑΦΙΔΟΛΙΕΣ
Μαζεύουμε τις ελιές που πρέπει να είναι σταφιδιασμένες. Τις καθαρίζουμε, τις πλένουμε και τις αφήνουμε να στεγνώσουν. Μετά τις βάζουμε σε μια λεκάνη τοποθετώντας τις στρώσεις στρώσεις και βάζοντας σε κάθε στρώση μια χούφτα αλάτι. Τις αφήνουμε περίπου δέκα μέρες στο αλάτι. Μετά φτιάχνουμε σαλαμούρα (νερό με αλάτι). Βάζουμε νερό, διαλύουμε το αλάτι και για να δούμε αν είναι εντάξει η σαλαμούρα βουτάμε μέσα ένα αυγό φρέσκο. Αν είναι εντάξει το αυγό βγαίνει στην επιφάνεια του υγρού. Έπειτα βάζουμε τις ελιές μαζί με τη σαλαμούρα σ’ ένα δοχείο. Πρέπει το υγρό να χώνει τις ελιές. Οι ελιές είναι έτοιμες για κατανάλωση.
ΑΛΑΤΣΟΛΙΕΣ
Μαζεύουμε τις χοντρολιές, τις διαλέγουμε, τις πλένουμε καλά και τις βάζουμε με πολύ αλάτι σε ένα τσιγκάκι με τρύπες, για να φύγουν τα υγρά. Τις αφήνουμε εκεί για μερικές μέρες. Μετά τις βάζουμε σε ένα δοχείο με αλμύρα και τις σκεπάζουμε. Τις αφήνουμε μέχρι να ωριμάσουν και να είναι έτοιμες για κατανάλωση.
ΞΥΔΑΤΕΣ
Μαζεύουμε καλές μεγάλες ελιές. Κάνουμε τρεις χαρακιές σε κάθε ελιά, προσέχοντας να μη φτάσουμε μέχρι το κουκούτσι. Τις βάζουμε σε λεκάνη με αρκετό νερό που το αλλάζουμε κάθε μέρα για 15-20 μέρες ώσπου να γλυκάνουν. Στραγγίζουμε τις ελιές και τις βάζουμε στην άλμη να σκεπάζονται για 24 ώρες. Τις βγάζουμε μετά και τις βάζουμε μέσα σε πήλινο ή γυάλινο δοχείο με ξύδι να σκεπάζονται για 20 ώρες περίπου. Χύνουμε μετά το ξύδι και γεμίζουμε το δοχείο με λάδι να σκεπάζει τις ελιές. Προσθέτουμε και λίγα δαφνόφυλλα για άρωμα αν θέλουμε και είναι έτοιμες να χρησιμοποιηθούν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Γράψε κάτι...οτι θές!

Το καϊκι μας

Fishing & Charter Boat in MakriGialos

Fishing & Charter Boat in MakriGialos
Michalis Augustinakis Mob:6976683166