Αφράτο Ψωμί

Συστατικά


1 κιλο αλευρι για ολες τις χρησεις
30 gr νωπη μαγια
1 κουταλακι ζαχαρη
2 κουταλακια αλατι
2 κουταλιες βουτυρο
3 κουπες τσαγιου νερο
σησαμι
1/2 κουταλακι γλυκανισο





Οδηγίες

1.Διαλυουμε την μαγια σε ελαφρα ζεστο νερο (μισο φλυτζανι του τσαγιου)μαζι με την ζαχαρη το αλατι και το γλυκανισο..

2.Σε μια λεκανη, ριχνουμε το βουτυρο το οποιο το εχουμε ζεστανει λιγο ετσι ωστε να γινει ρευστο..

3.Μολις το βουτυρο αρχισει να κρυωνει, ριχνουμε το μιγμα με την μαγια.

4.Επειτα, προσθετουμε το αλευρι, λιγο λιγο και ανακατευουμε μεχρις ωτου η ζυμη μας να γινει απαλη ελαστικη προσθετοντας αν χρειαστει ελαχιστο αλευρι, ετσι ωστε να μην κολλαει στα χερια η ζυμη.

5.Αφηνουμε την ζυμη να ξεκουραστει μιση ωρα μεσα στην λεκανη, σκεπαζοντας τη με μια πετσετα, και βαζοντας τη λεκανη, μεσα στον (σβηστο) φουρνο..

6.Επειτα απο μιση ωρα, βγαζουμε τη ζυμη, και την χωριζουμε σε τρια μερη.

7.Πλαθουμε το καθε μερος σε οτι σχημα θελουμε, και αφου ριξουμε σησαμι στον παγκο επανω, πιεζουμε ελαφρα την επιφανεια της ζυμης ετσι ωστε να κολλησει πανω της το σησαμι..

8.Αλευρωνουμε ενα ταψι, σκεπαζουμε τις τοποθετημενες φρατζολες με πετσετες, και τις βαζουμε για μια ωρα παλι μεσα στον σβηστο φουρνο...

9.Αφαιρουμε το ταψι μετα το περας της ωρας, προθερμενουμε τον φουρνο στους 180 βαθμους και ψηνουμε για μιση ωρα.. Το ταψι το τοποθετουμε στην μεση του φουρνου.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορουμε να φτιαξουμε μικρες μπαλλες με γεμιση απο ελιες, μπεικον, αποξηραμενο σκορδο, σταφιδες, τυρι (φετα)

Γλυκανισο μη βαλετε περισσοτερο, γινεται πολυ εντονη η γευση

Το ζυμωμα το κανω κυριως στον αερα. Μη νομιζετε "αεροπλανικα" και διαφορα εφετζιδικα..

Απλως γυρναω την ζυμη απο εξω προς τα μεσα, κυκλικα ανοιγοντας τη (απλωμα) καθως την παινω απο το πανω μερος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Γράψε κάτι...οτι θές!

Το καϊκι μας

Fishing & Charter Boat in MakriGialos

Fishing & Charter Boat in MakriGialos
Michalis Augustinakis Mob:6976683166